miercuri, 23 martie 2011

Cartea Morţilor




Cartea Morţilor este numele modern al unui egiptean text funerare vechi , folosit de la începutul Noului Regat (în jur de 1550 î.Hr.), la aproximativ 50 î.Hr.. egiptean numele original pentru text, transliterat rw m PRT NW HRW, este tradus ca "Cartea lui venind de Ziua". O altă traducere ar fi "Cartea emergente mai departe în Lumina". Textul constă dintr-un număr de vrăji magice destinate să ajute mort person o călătorie prin Duat , sau lumea interlopă, şi în viaţa de apoi. Cartea Morţilor a fost parte a unei traditii de texte funerare, care include mai devreme Piramida Texte şi Texte Coffin . Unele dintre vrăji incluse au fost trase din aceste lucrări mai vechi şi data la a 3-a mileniu î.Hr.. Alte vrăji au fost compuse mai târziu în istoria Egiptului, datând din a treia intermediar Perioada (11-lea la 7 secolele-lea î.Hr.).

Nu a fost nici o singură carte sau canonic din Dead. Papirusul supravieţuitor conţine o selecţie de diferite texte religioase şi magice şi variază considerabil în ilustraţie lor. Unii oameni par a fi comandat proprii lor copii din Cartea Morţilor, alegerea poate vrăji-au gandit cel mai vital în propria progresia lor la viaţa de apoi. Cartea Morţilor a fost cel mai frecvent în scris hieroglific sau hieratic script pe un papirus defilare, şi, adesea, ilustrat cu viniete ilustrând decedaţi şi călătoria lor în viaţa de apoi. Cartea Morţilor a fost plasat în camera de înmormântare sau sicriul celui decedat. Un număr de vrăji care a făcut până Cartea s-au înscris, de asemenea, pe zidurile mormintelor şi sarcofage .

DEZVOLTARE

Cartea Morţilor dezvoltat dintr-o tradiţie de manuscrise funerare datând de la egiptean Vechiul Regat . The funerar primele texte au fost Texte Piramida , folosit prima dată în Piramida regelui Unas a dinastiei cincilea , in jur de 2400 î.Hr.. Aceste texte au fost scrise pe peretii camerelor de înmormântare în cadrul piramide, şi au fost exclusiv pentru utilizarea Faraon (şi, din dinastia sasea , Regina). Textele Piramida au fost scrise într-un neobişnuit hieroglific stil, multe dintre hieroglife reprezentând oameni sau animale au fost lăsate incomplete sau trase mutilat, cel mai probabil pentru a le preveni cauzează nici un pericol pentru faraon mort.



Scopul a textelor Piramida a fost de a ajuta pe regele mort lua locul printre zeii, în special să-l reuni cu tatăl său divin Ra ; această perioadă, viaţa de apoi a fost văzută ca fiind în cer, mai degrabă decât lumea interlopă descrise în Cartea Morţilor. Spre sfârşitul Vechiului Regat, Textele Piramida încetat să mai fie un privilegiu exclusiv regale, şi au fost adoptate de către guvernatorii regionali si alti oficiali de rang înalt.
În Regatul Mijlociu , un text funerar nou apărut, a Texte Coffin . Textele Coffin folosit o versiune mai nouă a limbajului, vrăji noi, şi a inclus ilustraţii pentru prima dată. Textele Coffin au fost scrise cel mai frecvent pe suprafeţele interioare ale sicrie, deşi uneori au găsit pe zidurile mormintelor sau pe papirusuri.

Textele Coffin au fost disponibile pentru persoane fizice bogati, crescând cu mult numărul de persoane care ar putea aştepta să participe la viaţa de apoi, un proces care a fost descris ca "democratizarea vieţii de apoi".

Cartea Morţilor dezvoltat pentru prima oară în Teba spre începutul Intermediar doua perioade , jurul anului 1700 î.Hr.. Cea mai veche apariţie cunoscută a vrăji incluse în Cartea Morţilor este din sicriul de Regina Mentuhotep , din dinastia 13 , în cazul în care vrăji noi au fost incluse, printre texte mai vechi cunoscut de la Piramida Texte şi Texte Coffin. Unele dintre vrăji introduse în acest moment o cerere de provenienţă în vârstă; de exemplu, la rubrica vraja 30B afirmă că acesta a fost descoperit de Hordjedef Prince în timpul domniei regelui Menkaure , mai multe sute de ani înainte de a fi atestat în înregistrare arheologice.

Prin dinastiei saptesprezecelea , Cartea Morţilor a devenit larg răspândită, nu numai pentru membrii familiei regale, dar curteni şi cu alţi oficiali, precum şi. În această etapă, vrăji au fost de obicei înscris pe capace lenjerie înfăşurat în jurul morţii, deşi uneori se găsesc scrise pe sicrie sau pe papirus
The Britanie New văzut Cartea Morţilor pentru dezvoltarea şi răspândirea în continuare. Normal celebru 125, " Cântărirea inimii ", este primul cunoscut din timpul domniei lui Hatshepsut şi III Tuthmose , c.1475 î.Hr.. Din această perioadă departe Cartea Morţilor a fost de obicei, scris pe un papirus defilare, şi textul ilustrat cu viniete . În timpul dinastiei a 19 , în special, viniete tind sa fie generos, uneori în detrimentul de textul din jur.



În a treia perioadă intermediară , Cartea Morţilor au început să apară în hieratic script-ul, precum şi în tradiţionale hieroglife. Sulurile hieratic au fost o versiune mai ieftina, lipsit de ilustrare în afară de o vinietă singur la început, şi au fost produse pe papirusuri mai mici. În acelaşi timp, multe morminte folosit funerare texte suplimentare, de exemplu Amduat .

În timpul 25 şi 26 dinastii , Cartea Morţilor a fost actualizat, revizuit şi standardizate. Vrăji au fost comandate în mod constant şi numerotate, pentru prima dată. Această versiune standardizată este cunoscut astăzi ca "Saite revizuire", după Saite (26) dinastie. În perioada târzie şi perioada Ptolemaica , Cartea Morţilor a rămas pe baza revizuire Saite, deşi din ce în ce abreviat spre sfârşitul perioadei de ptolemeic. Noi texte funerare apărut, inclusiv Cartea de respiraţie şi Cartea de Traversarea Eternity . Ultima utilizare a Cartea Morţilor a fost în secolul 1 î.en, deşi unele motive artistice sunt desprinse din acestea au fost încă în uz în epoca romană.

VRAJI

Cartea Morţilor este alcătuit dintr-un număr de texte individuale şi care însoţesc ilustraţii lor. Cele mai multe sub-textele începe cu cuvântul ro, ceea ce poate însemna gura, discurs, un capitol de o carte, vraja, exprimarea, sau incantaţie. Această ambiguitate reflectă similitudine în gândire egiptean între discursul ritual şi puterea magică. În contextul de Cartea Morţilor, este de obicei tradus fie ca "capitolul" sau "vraja". În acest articol, cuvântul "vraja" este folosit.
În prezent, unele 192 vrăji sunt cunoscute, , deşi nu conţine un singur manuscris-le pe toate. Ei au servit o serie de scopuri. Unele sunt destinate pentru a da mistice cunoştinţe decedat în viaţa de apoi, sau poate să le identifice cu zeii: de exemplu, vraja 17, şi o lungă descriere obscure ale zeului Atum .

Alţii sunt incantaţii pentru a asigura diferitele elemente ale persoanei decedate fiind reunit şi au fost păstrate, şi pentru a oferi control asupra decedat lumea din jurul lui. Iar alţii proteja decedat din diferitelor forţe ostile, sau ghid-l prin lumea interlopa trecut diferite obstacole. Faimos, două vrăji ocupa, de asemenea cu hotărârea de a decedat în Cântărirea Inimii ritual.
Textele şi imaginile de Cartea Morţilor au fost magice, precum şi religios. Magic fost la fel de legitim ca o activitate roagă la zei, chiar şi atunci când magia a fost scopul de a controla zeii înşişi. Într-adevăr, a existat distincţie puţin pentru vechii egipteni şi religioase între practică magică.

Conceptul de magie (heka) a fost, de asemenea, strâns legat de cuvântul scris şi vorbit. Actul de a vorbi o formulă ritual a fost un act de creaţie; există un sens în care acţiunea şi vorbirea au fost unul şi acelaşi lucru. Puterea magica a cuvintelor extins la cuvântul scris. Hieroglifice script-ul a avut loc a fost inventat de catre zeul Thoth , iar hieroglifele înşişi au fost puternice. cuvinte scrise transmise forţa plin de o vrajă. Acest lucru a fost chiar adevărat atunci când textul a fost abreviată, fie omise, ori de câte ori a avut loc în cartea de mai târziu a Moartă, în special în cazul în care însoţesc imaginile au fost prezenţi.



Egiptenii, de asemenea, credea că, prin cunoaşterea numele a ceva dat putere peste ea, astfel, Cartea Morţilor echipează proprietarul său cu numele mistică a multora dintre entităţile el ar întâlni în viaţa de apoi, dându-i putere dintre ele.
Vrăji de Cartea Morţilor a utilizat mai multe tehnici magice care pot fi, de asemenea, observate în alte domenii ale vieţii egiptene. Un număr de vrăji magice sunt pentru amulete , care ar proteja decedat de la rău. În afară de a fi reprezentat pe o carte de papirus Dead, aceste vraji a apărut pe amulete rană în ambalajele de o mumie.Vrajile magice de zi cu zi sunt făcute cu uz de amulete în număr imens. Alte elemente în contact direct cu corpul în mormânt, cum ar fi tetiere, au fost, de asemenea, considerate a avea o valoare amuletic.O serie de vrăji, de asemenea, se referă la convingerile egiptean despre puterea de vindecare magică de saliva.

ORGANIZARE

Aproape fiecare Cartea Morţilor a fost unic, care conţine un amestec diferit de vrăji extrase din corpusul de texte disponibile. Pentru cea mai mare din istoria Cartea Morţilor nu exista nici o ordine definită sau structură. De fapt, până la Paul Barguet 's 1967 "studiu de pionierat" de teme comune între texte, Egiptologii încheiat nu a existat nici interne structură, la toate. Este doar din perioada Saite ( dinastia a 26 ), începând cu faptul că există o ordine definită.

Cărţile morţilor din perioada Saite tind să organizeze capitolele în patru secţiuni:

Capitolele 1-16 Decedatul intră în mormânt, coboară în lumea interlopă, şi organismul îşi recapătă puterile sale de mişcare şi de exprimare.

Capitolele 17-63 Explicarea origine mitică a zeilor şi a locurilor, a decedat sunt făcute să trăiască din nou, astfel încât acestea pot apărea, renăscut, cu soarele dimineţii.

Capitolele 64-129 călătoreşte decedat pe cer în chivot soare ca fiind unul dintre cei morţi binecuvântat. În seara, călătoreşte decedat la lumea interlopă să apară în faţa lui Osiris.

Capitolele 130-189 După ce a fost justificat, defunctul îşi asumă puterea în univers ca unul dintre zei. Această secţiune include, de asemenea capitole asortate pe amulete de protecţie, furnizarea de produse alimentare, şi locuri importante.